0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Súlyos rendellenességről beszélünk a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Dátum:

Megosztás:

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett – írja a pénzcentrum.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) egy neurológiai eredetű, vagy veleszületett, vagy a fejlődés során kialakult rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei pedig a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll (szétszórtság, nyüzsgés, figyelmetlenség). Lehet részképesség-zavar, de akad olyan súlyossági fok, hogy sajátos nevelési igényhez (SNI) vezet. Az ilyen kiskamaszok néha nem úgy reagálnak dolgokra, ahogy elvárnák tőlük, előfordul, hogy nem a szándékuknak megfelelően sülnek el cselekedeteik, sok minden érdekli őket, de nehéz csak egyvalamire figyelniük. Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Ahhoz, hogy felnőttként különböző élethelyzetekben képesek legyenek meghozni a megfelelő döntéseket, fontos, hogy helyesen tudjanak szöveget értelmezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a gyermekkori, kamaszkori olvasás. Amíg ez társaik számára nem jelent problémát, addig a figyelemzavarosoknak kifejezetten embert próbáló feladat. Hiszen ők húsz percnél hosszabb ideig nem képesek fókuszálni. Ezért rendszerint hiányosságok, fehér foltok maradnak tanulmányaikban, amik később, felnőtt korban, mérhetetlen hátrányt jelentenek.

Egy most, közösségi finanszírozásban piacra került formátum segíthet az ilyen problémákkal küzdő gyermekek képességfejlesztésében. Kertész Beáta, az Örömmel élni! Alapítvány elnöke, és szerzőtársa, Hajdu Ágnes, ADHD Egyesület szakmai vezetője, mint szakmai lektor, a speciális képességű gyermekek szövegértési készségeinek fejlesztésére, egy olyan megoldást választott – a képregényt -, amely képes lehet lekötni a nem átlagos gyerekeket is.

A képregény borítója színes, a tartalma azonban fekete-fehér, a készítők szerint így az agy kevésbé fárad el, az olvasás koncentráltabbá válik, nem tereli el a figyelmet a lényegről, Humuszfalva földalatti környezetéről. A történet ugyanis ott játszódik, sok-sok humorral, állati földalatti szuperhősökkel. Hátoldalán társasjátékkal, belül kreatív és interaktív kihívásokkal.

Az alkotók a Kópé-Ráció KÉPREGÉNY létrehozására a közösségi finanszírozást választották, felületük pedig a Brancs, Magyarország első közösségi piacterére, ami összeköti az ötletgazdákat a vásárlókkal. A közösségi finanszírozású kampány indulását nem véletlenül időzítették októberre, hiszen most van az ADHD tudatosításának hónapja. A Kópé-Ráció KÉPREGÉNY-t, nem csak a 8-12 év közötti figyelemzavaros gyermekek szüleinek figyelmébe ajánlják a szerzők, de terapeutáknak, iskolai szakembereknek is.  

Címlapkép: Getty Images

Forrás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...