2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Szakértő: az F-16-osok nélkül a svédek nem lesznek NATO-tagok

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államokon múlik, hogy megvásárolhatja-e Törökország a legmodernebb F1-6-os harcirepülőket. Svédország NATO-tagságának török támogatása azonban csak ezután képzelhető el. Az idő azonban Ankarát, Washingtont és Brüsszelt egyaránt sürgeti.

Ezen a héten ismét összeült a török parlament, de a képviselők egyelőre nem szavaztak Svédország NATO-tagságáról. Ennek lehetséges okairól Tarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője azt mondta, hírek szerint Washingtonban még tárgyalnak arról, hogy milyen további feltételekhez kössék az F-16-os megvásárlását.

Ráadásul az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke, Robert Mendez úgy nyilatkozott, kétségei vannak afelől, hogy lehet-e egy olyan országot ilyen fegyverekkel támogatni, amely annak ellenére sem vitte a parlament elé Svédország NATO-tagságának kérdését, hogy a török elnök arra már „áldását adta”. Tehát

nemcsak a republikánusoknak, hanem a demokratáknak is vannak fenntartásaik,

noha Joe Biden elnök is már jóváhagyta – tette hozzá a szakértő.

A Svédország NATO-csatlakozása elé görgetett török akadályok közül az F-16-os vadászgépek megvásárlása, illetve a jelenlegiek korszerűsítése az, ami mindenképpen tető alá kell hozni a támogatásért cserébe – vélekedett Tarik Demirkan, aki szerint nem vitás, ha Ankara nem kap F-16-osokat, a svédek nem lesznek NATO-tagok.

Kitért arra is, az Egyesült Államok Törökországgal szembeni határozott magatartása hagy némi kívánnivalót maga után: Washington finoman szólva sem szíveli, hogy Törökország orosz légvédelmi rendszert vásárolt, az ellen viszont nem emelt kifogást, amikor néhány évvel korábban Görögország is így tett. A Türkinfó főszerkesztője ellenben úgy véli, a Törökország és a NATO, illetve Törökország és az Egyesült Államok közötti bizalmi „válságnak” nem az orosz fegyvervásárlás az egyetlen „napirendi pontja”.

A legkomolyabb nézeteltérések a geopolitikai stratégiai célokban keresendők. A török gazdaság azonban rendkívüli módon ki van szolgáltatva az Európai Uniónak, miközben Oroszország ukrajnai agressziója miatt fontos a NATO egysége, így pedig mind Ankara, mint Brüsszel, mind pedig Washington érdekelt abban, hogy ez a vita mihamarabb lezáródjon.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...