17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Szenzációs magyar csúcsok a női- és férfi 4×400-as váltóban – videók

Dátum:

Megosztás:

Nádházy Bianka, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád és Molnár Attila sem élt a legutóbbi országos rekordnál, sőt, van, akinek a születése nemhogy tervben sem volt még akkor, hanem a szülei is gyerekek voltak.

Egy biztos: ők nyolcan átírták a magyar atlétika történelmét.

Videó1

Steigerwald Ernő: 2002, Wahl Zoltán: 2000, Kovács Árpád: 2005, Molnár Attila: 2002. A legutóbbi országos csúcs: 1999. június 6., Athén.
Nádházy Evelin: 1995, Kéri Bianka: 1994, Rapai Fanni: 2000, Molnár Janka: 2001. A legutóbbi országos csúcs: 1980. augusztus 1., Moszkva.
Ha csak ezt a két számsort nézzük, máris rájöhetünk, hogy kis túlzással csodát tett a női és a férfi magyar 4×400-as váltó a budapesti atlétikai világbajnokság 8. napjának esti programjában – és még mennyi maradt bennük!
A 20,5 év átlagéletkorú (!) Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállítású férfi négyes futama volt előbb, és úgy futottak 3:02,65-öt (ami 99 századdal jobb, mint az előző, Szeglet ZsoltNyilasi PéterBella Attila és Bédi Tibor által rekord), hogy messze nem volt hibátlan a versenyzésük.
Nagyon felemelő, nagyon euforikus az egész. 3 versenyszámban 3 országos csúcsot futottam, sosem éreztem még ilyet” – kezdte az értékelést az Eurosportnak Molnár Attila, aki óriásit hajrázott, és végül 43,78-cal az egész mezőny leggyorsabbja lett. „Ebben az egészben jókora, másodperces vagy másodpercnél nagyobb javulás lehet még, hisz aki szemfüles és látta a váltásokat, észrevehette, hogy nem éppen rendeltetésszerűek voltak.”

Videó2

Kovács Árpád élete első világversenyén szerepelhetett, és 17 évesen országos csúcstartónak mondhatja magát. „Nagyon örülök hogy 17 évesen benne lehetek egy felnőtt országos csúcsban, köszönöm! Sajnos a váltást kicsit elrontottam, belementem az előttem lévő japánba, de egyetértek, hogy ebben lehet még jópár tized.”
Nagyon elégedettek lehetünk, mindenki kitett apait-anyait – szó szerint, hiszen itt volt mindenki a lelátón. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatott minket akár csak pár szóval, akár beszélgetéssel. Van kis hiányérzetem, picit feltartott a japán srác a túlsó kanyarban, de a végén tudtam rá jönni és így is jó volt ez” – mondta Wahl Zoltán, majd Steigerwald Ernő zárta az interjút: „Nagyon sokat köszönhetünk a nézőknek, brutális a hangulat, nagyon durván szurkolnak. Ezért jöttünk, az országos csúcsért, megcsináltuk, és ez csak jobb lesz, mert még nagyon fiatalok vagyunk. Kicsi hiányérzem bennem is van, de szerintem egy-két év és hatalmasat tudunk javítani ezen a csúcson.

Videó3

A magyar atlétika női szabadtéri rekordjai közül a második legrégebb óta fennálló volt a 4×400-as váltóé (csak Balogh Györgyi 1971-es 200-as csúcsa előzte meg), Orosz IrénForgács JuditTóth Éva és Pál Ilona csúcsát adta át a múltnak a mostani négyes.
Nádházy Evelinnek ez volt az első vb-fellépése, ráadásul első emberként kezdte a váltót. „Zseniális volt, először léptem be ide ebbe a hangulatba, és teljesen letaglózott az egész. Rajtam volt a plusz, a bemutatás, tapsvihar, a könnyeimmel küszködtem, fantasztikus volt. Az első 300 méteren próbáltam úgy menni, ahogy magamtól elvártam maximumra, az utolsó 100 méter pedig felejthetetlenül jó volt.”
Kéri Bianka a 800-as elődöntője után a 400-zal is elégedett lehet. „Nagyon élveztem, szenzációs a közönség, örökké maradandó élmény kilépni ebbe a stadionba ilyen közönség elé. Az egyetlen célunk az volt, hogy mindent rakjunk bele, fussunk nagyon jót és élvezzük, hiszen egy hazai vb nagyon kevés sportolónak adatik meg. Nagyon élveztük, és külön öröm, hogy meglett az országos csúcs. Titkon reméltük, hogy megdönthetjük.”
Rapai Fanni szinte repült a futása közben, az előzései is kellettek a rekordhoz. „Nagyon élveztem, nagyon boldog vagyok! Mindent beleadtam, úgy éreztem, a lábam nem is éri a földet, annyira vitt a hangulat és a közönség.”
Én is nagyon élveztem, most ment a legjobban a lábam a másik két futásomhoz hasonlítva” – kezdte a befejezőember, Molnár Janka. „Nagyon vártam az egészet, felspannolva álltam oda, pláne úgy, hogy az egyéni nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Nagyon akartam, hogy meglegyen, csak mentem, vitt a lábam. A végén nem is tudom, honnan tudtam energiát szedni, csak hallottam a közönséget és mentem, ahogy tudtam. Amikor megláttam, hogy meglett az országos csúcs, elsírtam magam.”

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...