20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Szeptember végén dönthet a kormány a nyugdíj-kiegészítés mértékéről – Kormányinfó

Dátum:

Megosztás:

Január elsején állítják vissza a napelemes rendszerek csatlakozási lehetőségét az áramhálózathoz, de nem az ország egész területén

– mondta a szerdai kormányülés utáni tájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiderült, hogy új családtámogatási megoldásokról is tárgyaltak, és a kormány egyoldalúan is bevezeti az ukrán gabona behozatali tilalmát, ha nem születik újabb uniós moratórium.

2023.09.13. 16:30

Az első szeptemberi Kormányinfó

Legutóbb augusztus 24-én volt Kormányinfó, így három hét fejleményeiről, illetve a mai kormányülés döntéseiről volt szó az eseményen, amelyet a csütörtöki demográfiai csúcs miatt hoztak egy nappal korábbra.

2023.09.13. 16:36

Budapesti Demográfiai Csúcs

2015 óta kétévente rendezik meg Budapesten, ahol minden szereplő tárgyal egy olyan fontos kérdésről amely nem kap Európában kellő hangsúlyt – mondta kezdésként Gulyás Gergely. Felszólal Orbán Viktor és Novák Katalin, valamint számos külföldi állami vezető.

Magyarországon jelentős előrelépést sikerült elérni, de még mindig nem tartunk ott, mint szeretnénk – mondta a miniszter. Egy évtized alatt a termékenységi arányszám az unióban Magyarországon nőtt legjobban. Ha a korábbi tendencia nem változik meg, akkor 160 ezerrel kevesebb gyermek született volna 2011 óta. A kormány első olvasatban tárgyalta is a városi csok helyébe lépő családtámogatási megoldásokat.

2023.09.13. 16:41

Ukrán gabonaimport

Szeptember 15-én lejár a moratórium, a behozatali tilalom öt országba. Ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja, meg, akkor nemzeti hatáskörben kell ezt meghosszabbítani. Azt kérjük az EU-tól, hogy hosszabbítsa meg a tilalmat, és kímélje meg az öt ország mezőgazdaságát a következményektől– mondta Gulyás Gergely. A lengyel kormány hasonló lépésre készül.

2023.09.13. 16:43

Infláció

Minden nehézség ellenére, novemberre sikerülhet elérni az egy számjegyű inflációt. Vannak azonban aggasztó jelek, ez elsősorban az üzemanyagok árával függ össze. Ennek elsődleges oka, hogy ötszörös áron kell behozni a nyersanyagot Ukrajnán keresztül, és tranzitdíj emelése minden ajánlásnak ellentmond.

2023.09.13. 16:44

Napelemelszámolás

A változtatás azért szükséges, mert az EU előírja a bruttó elszámolást. Az új szabályok szerint tíz éven keresztül marad a további éves szaldóelszámolás, és ez érvényes azokra is, akik a telepítési igényüket szeptember 7-ig bejelentették.

2023.09.13. 16:47

Gratuláció

A Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak tolmácsolta a kormány köszönetét Szentkirályi Alexandra a törökországi barlangban rekedt barlangász kimentéséért.

2023.09.13. 16:49

Kérdések

Gulyás Gergely válaszai.

2023.09.13. 16:50

Üzemanyagár: lesz-e árstop?

Az árat a világpiac határozza meg, egyet tehetünk, alternatív forrásokat kell keresnünk. Szeretnénk tárgyalni minden lehetséges tranzitországgal. A hatósági ár bevezetése csak rendkívüli helyzetben fogadható el.

2023.09.13. 16:52

Uniós források érkezése

Régóta érkeznie kellene a pénzeknek, az uniónak vissza kellene térnie a szerződésekhez. A feltételeket teljesítettük, készre jelentettük, a bizottságnak kell most erről döntenie novemberig. Magyarországnak nincs szüksége további lépésekre, hogy a kohéziós forrásokhoz hozzájusson.

2023.09.13. 16:53

Infláció csökkentése

Több lépést tettünk, azt várjuk, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció – optimális esetben októberben, valószínűleg novemberben, de a legrosszabb esetben is decemberben –, és jövőre már kezelhető mértékűvé szelídül, ahogy azt az MNB is jósolja.

Az árfigyelő egyre népszerűbb a felhasználók körében, és közben a kiválasztott termékkörök többségében jelentősen csökkentek az árak.

2023.09.13. 16:57

Uniós évértékelő

Mi azt szeretnénk, ha Brüsszelben változások történnének, hogy Európa valós problémáival foglalkozzanak. Ebbe beletartozik a háború is, békét kell teremteni. Jó lenne, ha az uniós intézmények pozitív jövőképet tudnának felrajzolni.

2023.09.13. 17:01

Soroksári gimnázium bezárásnak az ügye

Egy magániskoláról van szó, az állam abban tud segíteni, hogy a 48 diákot beiskolázza, ha erre a szülők igényt tartanak.

2023.09.13. 17:02

Piaci gázár csökkentése

Decemberig nem változtatunk az árakon. Ha a világpiaci árakhoz igazodnánk, akkor jelentősen meg kellene emelni az áram és a gáz árát a rezsicsökkentett ár alatt, de az áram esetében felette is.

2023.09.13. 17:04

Szöllősi György vízumügye

Rendkívül barátságtalan gesztus, semmilyen hivatalos kommunikáció nem történt, ezért nem értjük, hogy az utazó nagykövetként utazó Nemzeti Sport-főszerkesztő beutazását miért tiltották meg.

2023.09.13. 17:05

A fővárosi állami támogatása

A Belügyminisztériumban fogadtuk Karácsony Gergelyt, írásban jelzik majd a fővárosi egészségügyi fejlesztések ütemezését, utána dönt róla a kormány.

2023.09.13. 17:06

Nyugdíj-kiegészítés

Ha a nyugdíjemelés mértékénél magasabb az infláció, ennek megfelelően kell kifizetni a különbözetet novemberben, erről még szeptember végén dönthet a kormány.

2023.09.13. 17:11

Határkerítés költségének megtérítése

A 2015-ös nyitáshoz képest ma már megjelenik a külső határ védelmének a kérdése, legalább a szavak szintjén előrébb jutottunk, innen már csak egy lépés a költségek megtérítése.

2023.09.13. 17:13

Fővárosi közlekedési helyzet

Négy év alatt sokat romlott a helyzet, észszerűtlen korlátozások vezetett be a fővárosi vezetés, ami közellenségéé teszi az autósokat, Ezzel nem rétünk egyet, de ezt a fővárosi választópolgároknak kell majd értékelniük.

2023.09.13. 17:15

Ukrajnai kisebbségi jogok

Az ügyben a külügyi tárca az illetékes, a nyelvhasználat napirenden volt Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi találkozóján. A szavak szintjén már előrébb léptünk, de most következik az, hogy ebből jogszabály is legyen.

2023.09.13. 17:16

Orosz szerepvállalás 1956-ban

Az orosz elnök szavait üdvözli a kormány, ez folytatása annak, amit 1992-ben Borisz Jelcin budapesti látogatásán elhangzott. Jó lenne, ha ezek a gondolatok jelennének meg az orosz történelemkönyvekben is. Számon kellene kérni azokat is, akik itthon másként ítélik meg 1956 szerepét, például Horn Gyula.

2023.09.13. 17:19

A repülőtér visszavásárlása

A repteret nem szabad eladni – ez volt a kormánypártok álláspontja mindig is. Ha sikerül visszavásárolni, akkor az nagy siker lesz. Jól állunk, de amíg nincs teljes megállapodás, addig részleteket nem hozunk nyilvánosságra. Közel állunk ehhez.

2023.09.13. 17:22

Hadköteles ukrán menekültek kiadása

Nem érkezett ilyen igény Ukrajnából, de erre a nemzetközi jog szabályai szerint nem is lenne lehetőség.

2023.09.13. 17:25

Szlovák határhelyzet

Mi egy dolgot tudunk tenni, a déli határt megvédeni. Sehol annyira nem nehéz bejutni illegálisan az unióba, mint a déli határon. Ha máshol jutnak be az országba, akkor előfordulhatnak migránsok az országban és más határokon.

2023.09.13. 17:30

Szlovákiai választások

Abban reménykedem, hogy a Szövetség be tud jutni a szlovák parlamentbe. A szlovákok dolga, hogy eldöntsék, ki alakítson kormányt.

2023.09.13. 17:32

Esztergomi frakcióülés

Az őszi ülésszakra való felkészülés lesz a téma szeptember 20-21-én Esztergomban, minden aktuális kérdés napirenden lesz.

2023.09.13. 17:38

Költségvetési hiány

A fogyasztás visszaeséses miatt a bevétel elmarad a várttól, ez jelenthet nehézséget, de a kormány a harmadik negyedévet követően értékeli újra a helyzetet, és dönthet az esetleges korrekcióról. A repülőtér-vásárlás hiányt nem növel, legfeljebb államadósságot.

2023.09.13. 17:40

Európai források

Ez politikai döntés kérdése, de a realitása annak van, hogy a teljesítéseket nem igazolná vissza a bizottság. Ebben az esetben nincs akadálya a kohéziós pénzek folyósításának, de a helyreállítási alap pénzéről még további tárgyalás szükséges.

2023.09.13. 17:52

Akkumulátorgyárak hozama

A belső égésű motorokat ki kell vezetni az unióban, a magyar GDP-ben jelentős szerepe van az autóiparnak, és akkor fognak itt maradni, ha ezt az átállást biztosítjuk. Ezért nem érdemes az akkumulátorgyárakat önmagukban nézni, mert ez a kulcs annak, hogy a Mercedes, a BMW vagy az Audi Magyarországon maradjon.

2023.09.13. 17:58

Napelemes csatlakozás visszaállítása

Január elsejével tudjuk visszaállítani a rácsatlakozás lehetőségét, de nem az ország egész területén, 7-8 százalékban nem lesz rá alkalmas a hálózat. Az árazás annál nem lehet kedvezőbb, hogy ugyanannyiba kerül a termelés, mint felhasználás. A nagy napelemparkoknak már tárolókapacitást is kell építeniük, különben az államnak nagyon sokba kerül a kiegyenlítő energia.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...