0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Támad a gyilkos por: éveket vesz el az életünkből – szakértői hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Elsősorban télen és vidéken rossz a helyzet, de Magyarországon nincsenek pontos mért adatok, hogy milyen a levegőszennyezettség mértéke – mondta az InfoRádióban Szilassi Péter, az SZTE Földrajzi és Földrajztudományi Intézetének egyetemi docense.

A Földön minden ember élettartama átlagosan három évvel hosszabbodna, ha a légszennyezés megszűnne. A légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet játszó porszennyezés okait és változásait vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Tavasztól őszig a közlekedés, ősztől tavaszig a fűtés a legnagyobb szennyező, a hulladéklerakók, a bányaterületek és az építési területek viszont egész éven át bocsátják ki a port.

Szilassi Péter, az SZTE Földrajzi és Földrajztudományi Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta, meglepő módon azt tapasztalták, hogy télen a közutak mentén viszonylagosan kevesebb a pormennyiség, mert a téli por döntő része fűtési eredetű, a közutak mentén viszont nyíltabb területek vannak, és itt állandóan mozognak a gépjárművek, ami úgynevezett másodlagos szellőt vagy szelet eredményez, és ez pucolja, takarítja a városok levegőjét. Nyáron fordul a helyzet, nincs fűtés, ekkor az elsődleges porkibocsátók közé tartozik a közúti közlekedés, de ez eltörpül a fűtésből eredő szennyezés mellett.

A szakember kiemelte, hogy csak korlátozottan áll rendelkezésre mért adat arra, hogy pontosan milyen a levegő minősége, és azon belül a por mennyisége. Magyarországon a nagyvárosokban van 18 mérőállomás, de arról nincs információ, hogy az ország többi 3200 településén mi a helyzet.

„A kistelepülésekkel az a probléma, hogy ott a fűtés jellege nagyon komolyan befolyásolja azt, hogy milyen a szennyezésszint. Kis falvakban nagyon gyakran fával, és sajnos sok esetben a szegényebb településeken még hulladékkal is tüzelnek. Ez pedig nemcsak a por mennyiségét növeli meg, hanem a műanyag égetése miatt rákkeltő anyagok jutnak a légkörbe, ami megint csak óriási gondot okoz” – mondta Szilassi Péter, de hozzátette, az is probléma a kisebb településeken hogy amíg a szántóföldek nyáron a vegetációs időszakban porkötő hatásúak, addig az aratás után, augusztus végétől kimutatható az, hogy erőteljes porkibocsátó és porszennyező hatása lesz a szántóföldeknek.

A felvetésre, hogy ezek szerint vidéken élni ősztől tavaszig egészségtelenebb, a szakember azt mondta, hogy ez sok tényezőtől függ, a beépítettségtől vagy éppen a település földrajzi jellemzőitől. „Inkább én azt emelném ki, hogy mindenképpen lehetne tenni azért, hogy javuljon a helyzet. Megelőzzük azokat a helyzeteket, mint ami történt márciusban, hogy tömegkarambol történt az intenzív kiporzás miatt” – emlékeztetett az M1-es a porvihar miatt történt katasztrófára. Hasznos példaként említette a mezőgazdasági területeken erdősávok telepítését, szélfogókat, vagy olyan agrotechnikai eljárásokat, amelyek csökkentik a por kibocsátását, például sekély szántással vagy mulcsos fedéssel. A városokban pedig a növénytelepítéssel, parkosítással lehet előrelépni, illetve a fűtési mód megváltoztatásával: a fatüzelést és széntüzelés helyett a gáz- és az elektromos fűtésre kellene átállni.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...