22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Táplálékok, amelyeket semmiképp se kombináljunk egymással

Dátum:

Megosztás:

Léteznek olyan táplálékok, amelyek egymással kombinálva nemcsak a megfelelő emésztést képesek meggátolni, de azt is megakadályozzák, hogy a szervezet elegendő tápanyaghoz jusson.

Sokan szeretnek sajtos, tejtermékes húsételeket készíteni. Azonban azt tudnunk kell, hogy mindkét táplálék, azaz mind a hús, mind a sajt nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik és mindkettőt nagyon nehéz megemészteni, így jól tesszük, ha ezeket a táplálékokat egyáltalán nem kombináljuk egymással.

A paradicsomos tészta még jó kombinációnak is nevezhető, azonban sokan még sajttal vagy sajtszósszal is kombinálják az ilyen típusú olaszos ételeket. A sajt, azaz a tejtermék, illetve a hús és a szénhidrát is nagyon rosszul viselkednek egymás mellett, nem mellesleg nagyon nehezen tolerálja az emésztőrendszer, ha egyszerre szénhidrátot, tejterméket és keményítőtartalmú ételt is eszünk.

A sajtos, illetve a babos ételek sem igazán férnek meg egymás mellett. Kombinálhatjuk ugyan a kettőt, de mindenképpen tudnunk kell, hogy a kétféle étel ötvözete olyan emésztési problémákat okozhat, mint például a puffadás és a fokozott gázképződés.

Nagyon sokan kedvelik a turmixitalokat, illetve sokan fogyasztanak reggelente müzlit, tejet és banánt, márpedig jó, ha tudjuk, hogy a tej és a banán nem igazán fér meg egymás mellett, ugyanis az emésztőrendszer nem tolerálja ezt a kettőst. Ha mégsem tudunk lemondani ezekről a táplálékokról, adjunk a turmixitalunkhoz egy-egy csipetnyi fahéjat, mivel ez a gyógynövény fokozza az emésztést. A kardamom és a szerecsendió is nagyon jó fűszer az emésztés elősegítésére.

Szakértők nem igazán javasolják, hogy főétkezés közben gyümölcsöt együnk. Mivel a gyümölcsök sok gyümölcscukrot tartalmaznak, így ez a cukor nagyon gyorsan erjedni kezd, ami a gyomorban lévő fehérjékkel együtt emésztési zavarokhoz vezethet. Közvetlenül főétkezés után sem javasolt a gyümölcs fogyasztása, ugyanis a gyümölcsök egyszerű cukrokat tartalmaznak, amelyek nem igényelnek emésztést, éppen ezért nem maradnak sokáig a gyomorban ellentétben más, zsírban, fehérjében és keményítőben gazdag élelmiszerekkel. Ha azonban étkezés után mégis gyümölcsöt eszünk, a cukor erjedni kezd a gyomorban, ami kellemetlen tünetekkel járhat együtt.

Főétkezés közben nem javasolt sem a víz, kiváltképp nem a gyümölcslevek fogyasztása. Ugyanis ezek az italok felhígítják a gyomorsavat, így sokkal nehezebb lesz megemészteni a zsírokat, a szénhidrátokat és a fehérjéket is, aminek ennek szintén emésztési zavar lesz a következménye. Ha inni szeretnénk, azt étkezés előtt tegyük meg legalább 20 perccel.

Ha nem szeretnénk, hogy fáradtak legyünk a délelőtt folyamán, akkor ne reggelizzünk tojást és szalonnát együtt, mivel mindkettő nagyon nehezen emészthető és ez nagyfokú fáradtsággal járhat együtt.

A gabonapehely és a gyümölcslevek sem bizonyulnak jó kombinációnak. A narancslében lévő savak például akadályozzák a szénhidrátok lebontását azáltal, hogy befolyásolják az enzimaktivitást.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...

Gyerekei és felesége is volt Mihálynak, aki fejbe lőtte magát Budán – megrázó részletek

A férfi állítólag egy vadászpuskával lőtte fejbe magát. Megrázó tragédia történt Budapest II. kerületében hétfő délután. Egy Mihály nevű férfi holttestét találta meg...

Imam bayildi

Imam bayildi Magyar neve: Imam bayildi Eredeti neve: İmambayıldı Származás: Törökország Hány adag? 4 személyre Előkészítési idő:           45 perc Pihentetés / kelesztés:           00 perc Főzési / sütési idő:           50 perc Összesen: 1 óra 35...

A póker evolúciója: A régi kocsmáktól az online asztalokig

A póker az ügyességi, stratégiai és pszichológiai játék évszázadokon átívelő, gazdag történettel rendelkezik. Az ipar különlegessége, hogy rövid időn...