0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Titokban csúcstechnológiát szállított Washington Ukrajnának

Dátum:

Megosztás:

Az orosz–ukrán háborúban az ukrán egységek előrehaladásának egyik legnagyobb ellensége a végeláthatatlan aknamezők. Ezt Washingtonban is jól tudják, éppen ezért a világ egyik legjobb aknaelhárító páncélozott harcjárművét szállította szövetségesének – mindezt titokban.

Az Egyesült Államok szépen csendben, fű alatt átadta Ukrajnának a világ egyik legjobb aknaelhárító páncélozott harcjárművét – számolt be a minap a Forbes. A rendszerről maga Volodimir Zelenszkij osztott meg fotókat az elnöki hivatal oldalán, a tüzérségi, rakéta- és műszaki egységek napján.

Az amerikai fejlesztésű M1150 Assault Breacher Vehicle. Forrás: Ukrán elnöki hivatal

Az 55 tonnás monstrum alapja a szintén amerikai M1 Abrams harckocsi törzse, melyre brit gyártmányú aknaszántókat, valamint aknamentesítő robbanótölteteket szereltek. Az M1150-es mintegy négymillió dollárba kerül, képes biztonságosan kiásni és felrobbantani a föld alatt rejtőző aknákat, feltölteni az így keletkező árkokat, ezt követően pedig egy biztonságos sávot is kijelöl a harckocsiknak és harcjárműveknek. Mindezt úgy, hogy a kétfős legénységnek egy pillanatra sem kell elhagynia a fedélzetet. 

Az M1150-es a világ egyik legösszetettebb és legbiztonságosabb aknaelhárító páncélozott harcjárműve – ecsetelte tovább a Forbes. 

Mint írják, ebből a típusból mindössze két darab el tudja végezni azt a feladatot, amihez más, hasonló rendszerekből akár hatra is szükség lehet.

Hol volt eddig az M1150?

A háború kezdete óta a nyugati szövetségesek – különösen Norvégia és Finnország – elhalmozták Ukrajnát különböző, a harcok előkészítésében nélkülözhetetlen mérnöki járművekkel, rendszerekkel és eszközökkel, köztük aknaelhárítókkal is. Helsinki például rögtön a rendelkezésére álló összes, hat darab Leopard 2R típusú aknaelhárítót átadta Kijevnek. A közösségi médiát még júniusban körbejárta az a felvétel, melyen az ukrán egységek egy aknamezőre hajtottak, és a hat finn rendszerből három azonnal megsemmisült

Twitter, azaz X-videó

Az aknaelhárítók jelentősége különösen a nyár elején megindult s azóta kevés eredményt hozó ukrán ellentámadás előkészítésében volt nagy, hiszen az oroszok visszavonulásukkor a területek nagy részét aláaknázták. 

Egészen eddig azonban feltűnően hiányzott az amerikai csúcstechnológia a fegyverszállítmányokból – legalábbis a hivatalos listákon nem szerepelt. A Forbes szerint anélkül, hogy külön bejelentették volna, Washington legalább egy, de inkább hat – egy egész századnyi – M1150-est szállított Ukrajnának. Az nem világos, hogy melyik ukrán dandár kapta meg ezeket, azonban lehet következtetni. A 47. gépesített dandár üzemelteti a legtöbb nyugati harcjárművet, ők kapták meg a már említett finn Leopard 2R aknaelhárítókat is. Ez az egység vezényelte egyébként az ellentámadást is. 

Hogy képes lesz-e számottevő előnyt kovácsolni Ukrajna az amerikai rendszerekből, az egyelőre kérdéses. Az azonban biztos, hogy égető szükségük van rájuk: habár a zaporizzsjai területen sikerült áttörniük a külső védelmi vonalon, a megszállt területek mélyén még másodlagos és harmadlagos védelmi vonalakkal kell megküzdeniük. 

YouTube-videó

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és ukrán katonák az M1150 páncélozott aknaelhárító jármű előtt (Forrás: Ukrán elnöki hivatal) 

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...