1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Tízezrek tüntettek a katalán függetlenség ellen

Dátum:

Megosztás:

Barcelonában több tízezer ember vonult fel, hogy tiltakozzon a katalán szeparatista vezetőknek adott amnesztia ötlete ellen. A tömegdemonstráció a függetlenségpártiak szeptember eleji monstre felvonulását követi.

Ezúttal nem az Estelada, a kubaira emlékeztető csillagos-sávos katalán függetlenségi zászló lobogott Barcelona utcáin, hanem a spanyol.

Ami az utcára küldte konzervatív és nacionalista spanyol politikusokat támogató tömeget, az Pedro Sánchez szocialistapárti, ügyvezető kormányfő lépése volt. Pedro Sánchez azt reméli, hogy a katalán szakadároknak adott engedménnyel – a börtönre ítélt vezetőiknek adott amnesztiával – sikerül kormányt alakítania.

A vasárnapi tüntetést a Societat Civil Catalana függetlenségellenes csoport szervezte, miután a katalán szeparatista pártok közölték, hogy csak akkor fontolják meg egy új, szocialista vezetésű kormány támogatását a júliusi eredménytelen parlamenti választások után,

ha cserébe amnesztiát kínálnak a vezetőiknek.

Bár a választásokon a konzervatív Néppárt (PP) végzett az első helyen, nem tudta megszerezni a képviselők támogatását a kormányalakításhoz. Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök most VI. Fülöp spanyol király áldását kapta arra, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, de ezt csak a keményvonalas, függetlenségpárti Junts párt szavazataival teheti meg, amelyet a volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont vezet.

Puigdemont, hat évvel ezelőtt elmenekült Spanyolországból, hogy elkerülje az elszakadási kísérlet megszervezésében játszott szerepe miatti letartóztatást és egyike a több száz katalán aktivistának, akik ellen büntetőperek indultak – emlékeztet a The Guardian.

Az ellenzéki politikusok szerint Pedro Sánchez amnesztiára való hajlandósága újabb bizonyítéka annak, hogy túlzottan támaszkodik a katalán szeparatista pártokra és hogy egy cinikus húzással próbál hatalmon maradni.

A vasárnapi tüntetésen felszólaló néppárti vezető, Alberto Núñez Feijóo a javasolt politikai megállapodást „hátrafelé tett lépésnek” nevezte, amelyet a spanyolok többsége ellenez.

„Mi a demokrácia mellett állunk és mindent, ami reakciós döntésnek minősül, minden demokratának el kell ítélnie” – mondta.

„Katalónia nem egy olyan üzlet vagy társadalom, amely eladhatónak vagy alku tárgyának tatja a miniszterelnöki tisztséget”

– tette hozzá.

A rendezvényen ott volt Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió populista néppárti vezetője is, akit gyakran emlegetnek Feijóo lehetséges utódjaként. Ő azt mondta: Pedro Sánchez „zsarnoki módon zsákutcába próbál minket vezetni” egy maréknyi szavazatért cserébe.

Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox párt vezetője – amelynek felemelkedése nagyban köszönhető a katalán függetlenség heves ellenzésének – az amnesztiát „az alkotmány és a keményen dolgozó, becsületes emberek elleni támadásnak” nevezte, akik „fizetik a bírságokat és az adókat, és betartják a törvényt, még akkor is, ha nem értenek vele egyet”.

Katalónia függetlenségpárti regionális elnöke, Pere Aragonès a jobboldal és a szélsőjobboldal kudarcának minősítette a vasárnapi tüntetést és azt mondta, hogy az csak ahhoz vezethet, hogy még hevesebben követelik majd a függetlenséget. A spanyol Szocialista Párt vezetőjének november 27-ig kell kormányt alakítania, máskülönben Spanyolországban ismét választásokat kell rendezni.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...