17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Törökországnak jó, Ukrajnának rossz a Putyin-Erdogan tárgyalások eredménytelensége

Dátum:

Megosztás:

Moszkva továbbra is ragaszkodik feltételeihez, hogy újraindulhasson az ukrán gabonaszállítás a Fekete-tengeren. Hat afrikai ország azonban kap ingyen orosz gabonát, pontosabban lisztet, amit török malmokban őrölnek.

Mindezt Katar finanszírozza.

Nagy várakozások előzték meg Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin találkozóját a, ám végül semmiben nem tudtak megállapodni, legalábbis a fekete-tengeri gabonaszállítást illetően nem történt előrelépés.

Putyin orosz elnök ragaszkodik saját feltételeihez, például a műtrágya alapanyagául szolgáló ammóniára kivetett szankciók feloldásához, de követeli, hogy 

  • az orosz állami mezőgazdasági bankot kapcsolják vissza a nemzetközi SWIFT rendszerbe, 
  • illetve indítsák újra a mezőgazdasági felszerelések, gépek és alkatrészek szállítását Oroszországba.

Erdogan a tavalyi sikeres közvetítés után joggal gondolhatta, hogy ismét meggyőzheti Putyint, hogy térjen vissza a gabonaszállítási egyezményhez, de legalább valamilyen enyhítést kieszközölhet. Ám a szocsi találkozón Putyin csak a saját követeléseit hangoztatta, valamint szokás szerint a Nyugatot hibáztatta. Véleménye szerint a Nyugat nem teljesítette vállalásait a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezménnyel kapcsolatban, ezért Moszkva nem tehetett mást, mint felfüggeszti az egyezmény rá eső részének betartását. 

A Putyinnal történt tárgyalása után a török elnök azt mondta, előkészítettek egy új csomagot, új javaslatokkal, amiket az ENSZ elé tárhat. Törökország hiszi, hogy rövid időn belül találhat megoldást a problémára, ám ahhoz Ukrajnának is kell engedményeket kell tenni. 

Különösen Ukrajnának kellene enyhíteni hozzáállásán, hogy közös lépéseket tehessenek Oroszországgal a megoldás érdekében

 Recep Tayyip Erdogan 

török elnök

Ugyanakkor afrikai szövetségeseiről nem feledkezik meg Oroszország. Hat afrikai ország, Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Szomália, a Közép-afrikai Köztársaság és Eritrea heteken belül ingyen kap  egymillió tonna orosz gabonát, amit Katar finanszíroz. 

A török-orosz tárgyalás ezen pontja hatalmas pofon az Egyesült Államok vezette törekvésnek, hogy elsősorban ukrán gabona jusson el a szegényebb afrikai országokba, így gyakorlatilag megmentve Ukrajna mezőgazdaságát is. És ez a másik kritikus pontja a gabonaszállítás blokkolásának. Ukrajna ugyanis kénytelen valahogy tovább tárolni a tavalyi gabonát, miközben az aláaknázott földeken eljött a betakarítás ideje. A gabona tárolását tovább nehezíti, hogy az orosz rakéták a háború kezdete óta sorra veszik célba a mezőgazdasági telepeket, raktárakat, ezzel tönkretéve és ellehetetlenítve a gabona tárolását. 

Törökország viszont nem jár rosszul a katari gabona-üzlettel. Ugyanis ez az egymillió tonna orosz gabona török malmokba került, az érintett afrikai országokba már liszt formájában szállítják. 

Ez hatalmas pofon Ukrajnának. Az afrikaiaknak persze jó, de Oroszország pénzhez jut amivel folytathatja a háború finanszírozását

 Yoruk Isik isztambuli 

geopolitikai elemző

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan nem csak a fekete-tengeri gabonaszállításról tárgyalt. Oroszország azt tervezi, hogy Törökországban hoz létre egy energiaközpontot, amin keresztül értékesítheti a földgázát, valamint az orosz Roszatom lehet az, amelyik megépíti Törökország első nukleáris erőművét.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...