2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Tüntetők fütyülték ki III. Károlyt, a szakértő szerint drámai változást is bejelentett a király

Dátum:

Megosztás:

Édesanyja, II. Erzsébet tavaly szeptemberi halála után először nyitotta meg uralkodóként az új törvényalkotási évadot III. Károly brit király.

Szabó Barnabás, a Magyar Külügyi Intézet külső szakértője azt mondta az InfoRádiónak, hogy jól érzékelhetően egyre több teret engednek a társadalomnak elégedetlenségük kifejezésére.

A II. Erzsébet által is gyakorolt hagyományt folytatva III. Károly elnökölt a brit parlamenti ülésszak megnyitóján, melynek keretében kedden tartotta meg első királyi beszédét a törvényhozás két háza előtt. A helyi tradíciók szerint az ülésszakot az uralkodó nyitja meg, és ő is ismerteti a kormány jogalkotási tervét.

A beszéd többek közt abból a szempontból is különleges volt, hogy kritikus év következik Nagy-Britanniában, hiszen jövőre – vagy legkésőbb 2025 elején – parlamenti választásokat tartanak. A parlamenti évadokat megnyitó trónbeszédeket mindig a kormány állítja össze, az uralkodó csak felolvassa, beleszólási, módosítási joga nincs.

A III. Károly által most ismertetett kormányprogram valószínűleg az utolsó volt a következő választások előtt.

Szabó Barnabás azt mondta az InfoRádiónak, hogy a trónbeszédben nem hangzott el sok újdonság a korábbi konzervatív ígéretekhez és hasonló uralkodói felszólalásokhoz képest. A fókuszba leginkább a bűnüldözés került, a beszéd alapján kilátásba helyezhetik a különböző erőszakos bűncselekmények szigorúbb büntetését az Egyesült Királyságban.

A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint a Büntető Törvénykönyv módosítására tett javaslatok egyfajta üzenetnek tekinthetők „a törvényesség és az igazságosság iránt érzékeny választóknak”.

A kiemelt programpontok között szerepel a dohánytermékek értékesítésének fokozatos betiltása is. Megfogalmazódott egy olyan javaslat, amely szerint évenként emelni kellene azt a korhatárt, ami alatt nem lehet legálisan cigarettát vásárolni az Egyesült Királyságban, amivel a király elmondása szerint

az a cél, hogy „dohányzásmentes generáció” jöjjön létre.

A szakértő értékelése szerint ez a programpont „meglehetősen drámainak hangzik”, és nem kizárható, hogy nagy társadalmi változásokat eredményezhet.

Ugyancsak nagy visszhangot kiváltó javaslat volt az új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása. A kormány az energiaellátási biztonság megerősítése érdekében tervezi ezt. Az elvárás az, hogy Nagy-Britannia ne legyen rászorulva „ellenséges rezsimek” energiahordozóira. A program első jelentős intézkedéseként szeptemberben engedélyezték a termelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen, amely a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri olajmező.

Monarchiaellenes tüntetők III. Károly beszédét megelőzően a törvényhozás épülete előtt gyűltek össze, különféle táblákat tartottak a magasba, melyek közül néhányon a „Nem az én királyom!” felirat volt. Amikor a brit uralkodó a beszéde után a Parlamentből a Buckingham-palota felé indult, a monarchiaellenes protestálók skandálva és pfujolva fejezték ki nemtetszésüket.

Vodeó

Szabó Barnabás úgy véli, ezekkel az akciókkal, tüntetésekkel még nem kérdőjeleződik meg a brit monarchia létjogosultsága. Ami szerinte érdekes változás a korábbi évek tapasztalataihoz képest, hogy az illetékesek kevesebb energiát fordítanak arra, hogy ezeket a monarchiaellenes demonstrációkat minél messzebb szorítsák vissza a ceremoniális események útvonalától. Úgy tűnik tehát, hogy

„valamivel nagyobb lehetőség nyílik a társadalom számára az elégedetlenség kinyilvánítására”.

A brit lakosság körében azonban nem tapasztalható kirívó ellenszenv a monarchia intézményével szemben az elemző szerint. Hozzátette: sokan jósolták azt, hogy „valamilyen keményebb próbatétel” előtt áll a királyi család, ami még akár be is következhet, jelenleg azonban nem érzékelhetők erre utaló komolyabb jelek. Szabó Barnabás végül úgy fogalmazott: II. Erzsébet halálával kidőlt a monarchia egyik nagyon fontos oszlopa, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy „ez máris az egész épület összeomlását vonná maga után”.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...