16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Újabb botrány az RTL-en + videó

Dátum:

Megosztás:

„Nekem a számom vágod, nigger, fejem felett az átok nem ér el” – hangozhatott el az RTL új zenés tehetségkutató műsorában, számolt be róla a 444.hu. A lap tájékoztatása szerint teletext feliratozásán is a „nigger” szó szerepelt a szombat esti műsor alatt. Az RTL szerint Curtis azonban nem niggert, hanem négykert rappelt. Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint az Amnesty International Magyarország szervezeteket.

Niggernek hangzott, de az RTL szerint Curtis nem ezt a szót rappelte a csatorna új, énekes tehetségkutatójában – számolt be a hírről a 444.hu.

Mint ismert, a hétvégén indult az RTL új zenés tehetségkutató műsora. A tévécsatorna a 11 évadot megélt X-Faktort cserélte most le a Voice-ra, amelyben a zsűritagok nem látják a jelölteket, csak háttal hallgatják a válogatásra jelentkezőket.

niggert rappeltek az RTL-nél?
Az RTL műsorát azzal indították, hogy Miklósa Erika elkezdte énekelni a Csillagok, csillagok című népdal operettesített változatát, amibe aztán becsatlakozott egy nagyon menőnek szánt rappeléssel Curtis, akiből első hangzásra a nigger szó bukott ki. Fotó: képernyőfotó

A 444.hu kiszúrta, a televíziónál a műsort azzal indították, hogy Miklósa Erika elkezdte énekelni a Csillagok, csillagok című népdal operettesített változatát, amibe aztán becsatlakozott egy nagyon menőnek szánt rappeléssel Curtis, akiből első hangzásra a következő dalszövegrészlet bukott ki:

 „Nekem a számom vágod, nigger, fejem felett az átok nem ér el.”

A lap tájékoztatása szerint a teletext feliratozásán is a „nigger” szó szerepelt a szombat esti műsor alatt. Aztán ez ügyben megkeresték az RTL-t, ahonnan a következőt válaszolták: „Curtis újpesti kötődésű rapperként Budapest IV. kerületéről írta a szöveget és »négyker«-t rappelt a dalban és az adásban így is hangzott el. A külsős feliratozó cég szoftver kezelő kollegája sajnos félrehallás miatt elrontotta a feliratot, amiért ezúton is elnézést kérünk.”

Itt a videó, amely alapján mindenki eldöntheti, hogy Curtis mit mond körülbelül a 40. másodpercnél, miután feláll a székéből:

RTL-poszt

Lapunk megkereste Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint az Amnesty International Magyarország szervezeteket. Afelől érdeklődtünk, hogy mi a véleményük az ügyről, illetve hogy terveznek-e bármilyen intézkedést, esetleg terveznek-e feljelentést tenni. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amint ez változik, frissítjük írásunkat.

Nem az első botrány az RTL-nél

Úgy tűnik, az utóbbi időben egyre gyakoribbak a botrányok az RTL-nél. Emlékezetes, az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! 2022. október 18-i adásában Vadon János megalázó helyzetbe hozott egy 10-12 év körüli, Pedro nevű kisfiút, aki leveleket szállított a műsor szereplőinek. Az NMHH az adásban látottak miatt 

kétmillió forintos bírságot szabott ki az RTL-re.

Vadon a vonatkozó epizódban kérdéseket tett fel neki, amelyekre ő rendre a „Sí, senor”, azaz az „Igen, uram!” választ adta, valószínűleg előre lebeszélve, hogy mindenre ezt válaszolja. A jelenet akkor kezdett nehezen vállalhatóvá válni, amikor Vadon arról kérdezte a magyarul nem tudó fiút, hogy „Tudja-e, hogy ő az igazi apja?”, „Szereti-e az édességet?”, és hogy „Tisztában van-e vele, hogy ha még tíz éven keresztül fánkot zabál, ahogy eddig, akkor kamaszként elhízott lesz?”. A kérdések közben Vadon műsorvezetőtársa, Sebestyén Balázs a háttérben nevetett, majd hozzátette: 

Szegény, abuzáltuk.

Jogsértés, álhír a világjárvány alatt 

Lapunk előzőleg, idén januárban arról számolt be, hogy 

jogerősen elmarasztalták A mi kis falunk sorozatot gyártó céget, 

és az RTL Klubon látható sorozatot gyártó Content Factory Kft.-nek bocsánatot kell írásban kérnie a felperestől, valamint háromszázezer forint sérelemdíjat és 2,6 millió forint perköltséget is meg kell fizetnie. Mindezt azért, mert a Győri Ítélőtábla a megismételt, jogerős másodfokú ítéletében megállapította: 

a cég megsértette Reményi János képmáshoz fűződő jogát, amikor korábban a férfi engedélye nélkül készített róla felvételt, amit – szintén az ő tudta nélkül – néhány másodperc erejéig be is emelt a műsorba. 

Mint később kiderült, a Content Factory Kft. felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Győri Ítélőtábla jogerős határozata ellen. Ennek kapcsán a Kúria júliusi ítéletével – a jogerős ítélettel egyezően – megállapította, hogy ráutaló magatartás hiányában szó sincs megadott felvételkészítési engedélyről, ezért a cég megsértette Reményi János képmáshoz fűződő jogát és a bocsánatkérés is jogos, de a Content Factory Kft. mégsem köteles megfizetni a sérelemdíjat és a felmerült perköltséget sem Reményi Jánosnak. 

Vagyis a cég által korábban átutalt 2,9 millió forintot a férfinak vissza kellene fizetnie, amelyre már fel is szólították az ötgyermekes családapát. 

A végső szót az Alkotmánybíróság mondhatja ki A mi kis falunk sorozatot gyártó cég, a Content Factory Kft. elleni perben. A csatorna korábban a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat is be akarta perelni, amiért plakátkampányukon a következő felirat szerepelt: „Mellékhatás? – Egy új élet elképesztő boldogságot adhat!” 

Perrel fenyegetőzött az RTL az életpárti plakátok miatt. Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A televíziós csatorna és a civil szervezet közötti vita az RTL+ egyik műsorának népszerűsítő plakátja miatt robbant ki, amelynek szlogenje: „Egy új életre rámehet mindenki másé”, miközben egy nő magzatpózban fekszik egy méhszerű díszletben. Emlékezetes az is: az RTL Klub 2020-as híradós anyagában elhangzottakra hivatkozva számos médiumban valótlan állítás jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumáról. A RTL Híradó akkori adásában, a karácsonyi vásárokról szóló riportban azt az álhírt terjesztették, hogy az Emmi akkori vezetője, Kásler Miklós szerint a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére is meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: RTL)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...