0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Uniós nyilatkozat: katonai támogatás Ukrajnának, szankciók Oroszország ellen

Dátum:

Megosztás:

Az EU további pénzügyi és katonai támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Az Európai Unió mindaddig jelentős pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig arra szükség van – jelentették ki az uniós tagországok vezetői kétnapos csúcstalálkozójukon Ukrajnával kapcsolatban pénteken elfogadott zárónyilatkozatukban.

Az Európai Tanács tagjai leszögezték: az EU elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát. Ukrajna honvédő háborújának támogatására

fel kell gyorsítani a katonai támogatás eljuttatását Kijev sürgető katonai és védelmi szükségleteinek kielégítésére.

A szállítani szükséges katonai eszközök között rakétáknak és lőszereknek, valamint légvédelmi rendszereknek kell szerepelniük a lakosság, valamint a létfontosságú energetikai infrastruktúra védelme érdekében.

A dokumentum szerint az Európai Unió és a tagállamok továbbá segítik Ukrajnát önmaga megvédésében, a destabilizációs erőfeszítéseknek való ellenállásban és a jövőbeni agressziós cselekményektől való elrettentésben.

Kijelentették: az Ukrajna polgári és létfontosságú infrastruktúrája elleni folyamatos orosz támadások ismeretében az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtásukat, beleértve az olyan berendezések biztosítását, mint az áramfejlesztők, transzformátorok, mobil fűtőállomások és a világítóberendezések, hogy segítsenek Ukrajnának és népének szembenézni a tél jelentette kihívásokkal.

Az EU és a tagállamok nemzetközi együttműködésre törekszenek az átfogó, igazságos és tartós béke, valamint az ukrán béketerv kulcsfontosságú elveinek és célkitűzéseinek megvalósításához

– húzták alá.

A tagállami vezetők kijelentették: Oroszország felelős az Ukrajna elleni háború által okozott károkért. Ezért – mint írták – meg kell vizsgálni, hogy az uniós bankokban tárolt és befagyasztott orosz vagyon miként fordítható Ukrajna újjáépítésére.

A tagállami vezetők kijelentették továbbá: Oroszországot és vezetőit felelősségre kell vonni az Ukrajna elleni háború során elkövetett nemzetközi jog szerinti bűncselekmények miatt. Az Európai Tanács elítélte az ukrán gyermekek és más civilek Oroszország általi elhurcolását Oroszországba és Fehéroroszországba, és haladéktalan visszatérésük biztosításra szólítottak fel.

„Tovább kell gyengíteni Oroszország azon képességét, hogy vívni tudja háborúját, többi között

a szankciók megerősítésével, teljes és hatékony végrehajtásukkal, valamint kijátszásuk megakadályozásával”

– fogalmaztak az Európai Tanács tagjai, majd sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy szerdán az orosz parlament alsóháza elfogadta az átfogó atomcsendegyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

Oroszország egyoldalú döntése a fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés végrehajtásának megszüntetéséről, az ukrajnai gabonatárolók elleni szándékos támadások, valamint a fekete-tengeri hajózás szabadságát akadályozó lépései azt mutatják, hogy Moszkva továbbra is fegyverént használja az élelmiszert és aláássa a globális élelmezésbiztonságot – állapították meg.

Közölték, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja a Moldovai Köztársaságot azon kihívások kezelésében, amelyekkel az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeként szembesül. Az Európai Unió szorosan együttműködik Ukrajnával, Moldovával és Grúziával, és támogatja reformtörekvéseiket – tették hozzá.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...