1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Vadak az utakon. Ezúttal nem azokról lesz szó, akik vadul, a szabályokkal és a kockázatokkal mit sem törődve vezetnek, hanem arról, hogy szarvasbőgés idején a szarvasok kiszámíthatatlanabbak, mint az utak erőspistái, így aztán gyakrabban tévednek az országutakra. Vad némely vadak közé.

Dátum:

Megosztás:

Ha emlékeink nem csalnak, néhány éve, amikor arra próbáltuk egy írásban felhívni a figyelmet, hogy párzás idején különösen megnő a közutakra tévedő szarvasok, őzek száma, egy viccel ütöttük fel az írást.

A gyakori kérdések elnevezésű internetes portált idéztük, amelyen feltette valaki a kérdést, hogy meddig tart a szarvasbőgés. A gyorsan érkező frappáns válasz szerint: pár másodpercig. És bár a tréfás kedvű válaszadó nem tévedett, mi akkor jeleztük, hogy a kérdező sem arra volt kíváncsi, hogy a szarvasbika mennyi ideig adja ki azt a semmihez sem hasonlító, morgó, röfögő hangot, amellyel a nőstényeknek üzen párzási időszakban, hanem arra, hogy hány hétig legyen óvatosabb, ha erdőben tartózkodik vagy erdő melletti úton közlekedik.

Ez az érdeklődő legalább kérdezett, figyelt a problémára. Nem úgy, mint sokan, akiknek ez a bizonyos probléma legfeljebb abban a pillanatban kezdődik, amikor gépkocsijuk jókora puffanással találkozik a közútra tévedt állattal. Amire most jó esély van, tekintve, hogy (és akkor itt választ is adtunk a gyakori kérdésre) a szarvasbőgés augusztus végétől október végéig, legkésőbb november közepéig tart. Márpedig ilyenkor az állat kiszámíthatatlanabb, mint azok a vezetők, akik úgy közlekednek, mintha állandóan egy gyorsulási verseny résztvevői volnának. A szarvas kisétál/kiszalad az útra, a figyelmetlen sofőr pedig nekicsattan, és már meg is van a baj. Egy 250-300 kilós állattal ütközni veszélyes dolog, erről tanúskodnak a vonatkozó képek az interneten; megdöbbentő, véres felvételek.

Magyarországon a vadgazdálkodási adatok szerint 110-120 ezer gím- és 40 ezer dámszarvas él. Évente mintegy 15 ezer vadat gázolnak el az utakon, és bár ezeknek csak egy része a szarvas, de egy nyúl, egy róka vagy egy őz is elég nagy bajt tud okozni. Erre a rendőrség is rendszeresen figyelmezteti az autósokat. Vezessünk tehát óvatosan az erdők, mezők, bokros területek mellett vezető utakon, vegyük komolyan a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, ha pedig valaki vadat lát, lassítson, mert a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek! Ha felbukkan egy őz vagy egy szarvas, jó eséllyel többre is lehet számítani. Ha egy nagy testű vad a kocsi elé lép, vészfékezni tanácsos, és hangjelzést adni, de a kormányt nem kell félrerántani. Végül: ha megtörténik a baj, rendőrt kell hívni, a helyszínt nem szabad elhagyni, ugyanis a vadbaleset is közúti balesetnek minősül! Az elpusztult állatot senki ne vigye magával, mert az lopásnak számít! Sőt! Egy jogszabályváltozás miatt július elsejétől az elütött vad értékét az autósnak kell megfizetnie, kivéve, ha az elütött állatot űzték, lőtték vagy hajtották.

Összességében legyünk nagyon óvatosak, ne legyen a szarvasok násza egyetlen autós gyásza sem!

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

ILLUSZTRÁCIÓ: INTERNET

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....