2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Városi farmokkal az élhetőbb településekért

Dátum:

Megosztás:

Torinóban jártak a Rejtő Kar kutatói

Sikeresen zárult az Interreg CENTRAL EUROPE program keretein belül megvalósuló CoFarm4Cities (Interreg CE0100253) projekt első szakasza, mely során már meglévő európai és Európán kívüli farmok fenntartható működését vizsgálták a partnerek. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki és Természettudományi Intézetének oktatóiból és külső szakértőkből álló projektcsoportja ezen adatok alapján készítette el 21 farm összehasonlító tanulmányát és a kiválasztott legjobb példákat mutató 5 farm mélyelemzését.

A Torinóban rendezett workshopon bemutatott eredmények a projekt következő fázisában készülő, hosszútávon fenntartható városi gazdálkodást biztosító forgatókönyvek elkészítését segítik.

Az Óbudai Egyetem Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumi partnereként vesz részt a városi peremkerületek fenntartható terület- és földhasználatát biztosító városi gazdálkodási területek létrehozásában. A városi farm új kezdeményezés a városi terjeszkedés megelőzésére, a fenntartható városi élet, az egészséges élelmiszerek helyi elérését biztosító lánc kialakítása, a közösségépítés, a rekreáció és természetesen a környezeti szemléletformálás területén.

A projekt első szakaszában a már létező európai és Európán kívüli farmok működését tekintették át a nyolc projekt partnerrel és közösen kialakították azt a kérdőívet, amelyre a beérkezett adatok lehetővé tették, hogy gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok szerint értékelhető legyen a farmok működése. A partnerek összesen 21 városi gazdálkodás adatait gyűjtötték össze.

A projekt első szakaszának felelőseként a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki és Természettudományi Intézetének oktatóiból és külső szakértőkből álló projektcsoportja ezen adatok alapján elkészítette a 21 farmot összehasonlító tanulmányt. Ennek eredményére építve került sor a partnerekkel közösen a fenntartható működést legjobban mintázó öt farm kiválasztására, amelyek példát szolgáltathatnak a projektben részt vevő városok (Budapest, Krakkó, Ljubljana, Torinó, Zágráb) pilot projektjeinek megvalósításához. A kiválasztott gazdaságok: 1. Dak Akker (Hollandia), 2. Parco Ort9 (Olaszország) 3. Quinta do Pisão Natural Park (Portugália), 4. Maribor Municipality Urban Farm (Szlovénia), 5. Community Garden Allmende-Kontor e.V. (Németország).

A 2023. október 9-12. között Torinóban a Cascina Falchera nevű farmon megrendezett workshop a projekt első munkaszakaszának záró eseménye és egyben az első személyes találkozóra lehetőséget nyújtó rendezvény volt. A program részeként bemutattuk az öt kiválasztott városi farm mély elemzését tartalmazó tanulmányt. Emellett a kutatás eredményeként meghatározott sikertényezőket és működési nehézségeket is megvitattuk, áthidaló megoldásokat alakítottunk ki. A találkozón a munkamegbeszéléseken, előadásokon és interaktív feladatmegoldásokon túl lehetőség nyílt megtekinteni több jól működő városi farmot Torinóban és környékén (Cascina FalcheraAgrobarrieraOrti Generali). A találkozó kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére is.

A projekt 2026-ban zárul, addig még sok munka van hátra; a következő lépés a városi farmok pilot megvalósításához szükséges működési stratégiák kidolgozása lesz, melyben az Intézet munkatársai továbbra is aktívan részt vesznek.Forrás: Óbudai Egyetem

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...