2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Vége a trükközéseknek? Jön a globális minimumadó, nem csak a legnagyobb cégeket érinti

Dátum:

Megosztás:

Jövő január 1-jén életbe lépnek a globális minimumadóra vonatkozó új szabályok, amelyek világméretekben teljesen új adóztatási koncepciót jelentenek. A szabályozás sokkal több vállalkozást érint, mint azt elsőre az ember gondolná. Bár csak nagy méretű vállalatcsoportokra vonatkozik, azonban az ilyen csoport kicsi magyarországi leányvállalata is beleesik a szabályozás hatálya alá. Kétrészes összeállításunk első részében összefoglaljuk a globális minimumadó lényegét, a következő részben pedig ismertetjük a tervezett új magyarországi szabályokat.

Nemzetközi célok és mérföldkövek

A globális minimumadó célja, hogy legalább 15 százalékos tényleges adóteher előírásával elvegye az adott ország által nyújtott adóelőnyt, és ezzel megszüntesse az alacsony adómértékeken és adókedvezményeken keresztül folytatott adóversenyt. A gondolat egyáltalán nem új, először 1992-ben jelent meg a közös társaságiadó-mérték gondolata az Európai Unióban, azonban nem kapott elegendő támogatást. (Megjegyezzük, hogy a legújabb, nemrégiben benyújtott BEFIT irányelv javaslat is csak az adóalapok és nem az adómérték egységesítését célozza.)

A következő nagy lépés a nemzetközi összefogás és az egységes szabályok kialakítása terén az OECD BEPS projektje volt, amelynek fő célja az agresszív adótervezés megakadályozása volt, aminek lényege, hogy az adórendszerek közötti különbözőségek kihasználásával a globálisan működő multinacionális vállalatcsoportok ne tudják a profitjaikat alacsony tényleges adóterhet eredményező struktúrákon keresztül realizálni. A BEPS ajánlásai közül sokat átvett az uniós adókikerülés elleni ATAD irányelv (2016/1164/EU), amelynek szabályait Magyarország is implementálta az elmúlt években (lásd például kamatlevonási korlát, ellenőrzött külföldi társaság szabályok, tőkekivonási adó, hibrid struktúrák).

Legfrissebb hírek itt!
Hirmagazin.eu

A globális minimumadó a BEPS 2.0 projekt része, amely immár nem a vállalatcsoportok agresszív adótervezési struktúráit, hanem az országok közötti adóversenyt akarja megszüntetni azzal, hogy kiegyenlíti az adott ország által nyújtott adóelőnyt. Mivel az államok szuverenitása nem teszi lehetővé az adott adórendszerbe való beleszólást, ezért az előny azáltal veszik el, hogy ha az adott országban a vállalatcsoport tagjainak összesített tényleges adóterhe 15 százalék alatt van, akkor az adókülönbözetet más országban (főszabályként az anyavállalat országában) lehet beszedni. Ezzel az adott ország adórendszere érintetlen marad, az adóelőny azonban megszűnik, és a tőkebeáramlásért folytatott verseny kiegyenlítődik.

Az egyszerűnek tűnő elv részletei rengeteg gazdaságpolitikai és technikai problémát rejtettek magukban. Az OECD globális minimumadó-ajánlásának 2021. évi kihirdetése óta születtek hozzá magyarázatok (2022-ben) és adminisztratív szabályok (2023-ban). A dokumentumok sok száz oldalt tesznek ki, és mindenképpen szükséges a megértésük ahhoz, hogy a minimumadó szabályait a gyakorlatban alkalmazni lehessen; elolvashatók az OECD weboldalán ( Tax Challenges Arising from the Digitalization of the Economy – Global Anti-Base Erosion Model Rules (Pillar Two) – OECD). Az OECD globális minimumadóra vonatkozó ajánlásait az EU 2002/2523 irányelve tette kötelezővé a tagállamok számára. Az irányelv – ugyanúgy, mint az OECD-ajánlás – az egyenlő versenyfeltételek megteremtését célozza azzal, hogy lehetővé teszi a tagállamoknak adóalapjuk védelmét.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...