1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Veszélyes légi incidens: egy kínai vadászgép miatt majdnem lezuhant egy kanadai helikopter

Dátum:

Megosztás:

A kanadai helikopter egy korábban észlelt tengeralattjárót keresett a Dél-kínai-tenger térségében, amikor a kínaiak váratlan műveletet indítottak.

Október végén egy kínai vadászgép infracsapdát dobott egy kanadai harci helikopter felé a Dél-kínai-tenger felett, a Paracel-szigetek közelében. Kanadai tisztek szerint a kínaiak nem voltak kellően körültekintőek az akció során, a művelet nagyon veszélyes volt és akár tragédia is történhetett volna – írja a CNN értesülése alapján a Portfolio.

A kínai Shenyang J–11-es vadászgép jelzőrakétákat lőtt ki közvetlenül a kanadai helikopter, egy Sikorsky Cyclone irányába, és a kanadai katonatisztek szerint emiatt akár le is zuhanhatott volna a helikopter. Rob Millen őrnagy a rakéták kilövésekor a HMCS Ottawa nevű hadihajón tartózkodott, innen szállt fel korábban a helikopter. Rob Millen szerint a kínai akció szabálytalan, szakszerűtlen és veszélyes is volt egyben. Mint fogalmazott,

a helikopter irányíthatatlanná vált volna, ha a jelzőrakéták eltalálják a rotorlapátokat vagy ha az infracsapdák működésképtelenné teszik a hajtóművet.

A kanadai őrnagy azt is elmondta a CNN-nek, hogy a két jármű kétszer is megközelítette egymást október 29-én a nemzetközi vizek felett, és a második esetnél történt a veszélyes incidens. Arról tájékoztatta a lapot, hogy a kanadai helikopter egy korábban észlelt tengeralattjárót keresett, amikor elindították a kínai műveletet.

A beszámoló szerint a repülőgépet és a helikoptert körülbelül 30 méter választotta el egymástól. A kanadai tiszt elárulta: többször előfordult a közelmúltban, hogy kínai vadászgépek megközelítették a térségben járőröző nyugati helikoptereket, a mostani akcióhoz hasonlót azonban eddig nem tapasztaltak.

Rob Millen elmondta: egy korábbi hasonló incidensnél ő maga vezette a helikoptert, és a kínai vadászgép már akkor is veszélyesen közelítette meg őket, valamivel 1 kilométer alatti magasságban. Elmondása szerint a közvetlen közelében köröző vadászgép komoly turbulenciát okozott, és csak úgy tudott eltávolodni a géptől, hogy nagyjából 60 méter alacsonyra ereszkedett, ahova már nem tudta követni a vadászgép.

A nyugati országok egyébként a hivatalos közlés szerint

a nemzetközi vizek szabad hajózását ellenőrzik a Dél-kínai-tenger térségében, ezért történik ilyen intenzív járőrözés a területen.

Kína a saját területének tekinti a Dél-kínai-tengert, amely térséget több más ország is magának követeli, ezért állandósultak a konfliktusok. Peking a legaktívabb, folyamatos hadiipari fejlesztésekkel igyekszik a saját fennhatóságát biztosítani a területen.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....