frisshireink logo
az utolsó vacsora

Világ leghíresebb étkezése

Ebben a cikksorozatban a világ – talán – leghíresebb ebédlőjével foglalkozunk.

Milánóban található a Santa Maria delle Grazie templom, melynek ebédlője vagy vacsorázó helye a Cenacolo Vinciano. Amikor rohangálunk mindenféle város mindenféle templomában, nem is tudjuk, hogy mindegyikben óriási élmények és tudás vár, ne legyünk japán turisták (elnézést kérek persze tőlük, ők is rendes emberek).

Elsőre még csak nem is azt a képet kezdjük boncolgatni, ami a sorozatunk fő témája lesz, hanem egy kis érdekesség egy pletykáról és néhány tényről.

Tény, hogy Leonardo da Vinci Vincitől nem messze, Anchianoban látta meg a napvilágot. Az is tény, hogy édesapjának egy nem törvényes gyermeke volt. Az már egy pletyka, hogy édesanyja egy magyar szolgálólány volt. Ezt persze nem tudhatjuk, de pletykának érdekes!

Az viszont tény, hogy a fő kép felett balra az oldalfalon IV. Béla leánya, Szent Margit látható. Mit keres Milánóban egy magyar szent? A kép elkészültekor – egészen 1943-ig – még „csak” Boldog Margit volt. A kép felirata: „B. Margherita filia regis Ungarie”. Csak nem vonzotta valami különös dolog Leonardot a szeretet és fegyelem mintaképéhez, aki véletlenül magyar volt?

Híreink