16.9 C
Budapest
2023. május. 30. kedd
NyitólapÉletmódJelnyelvhez tolmács

Jelnyelvhez tolmács

A jelnyelvnek, akárcsak a kimondott szónak, sokféle formája van.A világon több mint 300 különböző jelnyelvet használnak. Ezek nemzetenként változnak.

Még azokban az országokban is, ahol ugyanazt a nyelvet beszélik, a jelnyelvnek sok különböző regionális akcentusa lehet, amelyek finom eltéréseket hoznak az emberek jelhasználatában és megértésében. Sőt egy akkor országban min Magyarország is több dialektus van.

Bár vannak hasonlóságok a leggyakoribb jelnyelvek között, sok különbség is van.

És nem csak a jelek változnak. A beszélő arckifejezése, gesztusai és testbeszéde mind jelentős hatással lehetnek a jelnyelv kommunikálására, ezért a jelbeszédnek olyan sokféle formája létezik, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem szerte a világon.

A beszélt nyelvhez hasonlóan a különböző csoportok és kultúrák is kialakítják saját kommunikációs módjaikat, amelyek életük helyén egyediek. Például a brit és az amerikai bennszülöttek az angolt beszélik elsődleges verbális nyelvként. Az amerikai jelnyelv és a brit jelnyelv azonban jelentősen eltér egymástól.

Ez az a hely, ahol sok vállalkozás és szervezet továbbra is küzd a siket és nagyothalló közösségekkel való kommunikációért.

A legtöbb professzionális jelnyelvi tolmács azonban rendelkezik azzal a készségekkel és tudással, hogy megértse és lefordítsa a jelnyelv finom különbségeit a helyi közönség számára, hogy segítsen a vállalkozásoknak szolgáltatásaikat elérhetőbbé tenni, és támogassa siket alkalmazottjaikat és ügyfeleit.

Mi a brit jelnyelv?

Ahogy a neve is sugallja, a brit jelnyelv (BSL) a legszélesebb körben használt jelnyelv az Egyesült Királyságban.Az Egyesült Királyságban körülbelül 151 000 BSL-felhasználó van, és körülbelül 87 000 siket felhasználó.A siketek családjai és hozzátartozói, jelnyelvi tolmácsok és BSL-tanulók is használják.A BSL-nek saját szókincse, nyelvtana és szintaxisa van, és mint nyelv nem függ a beszélt angol nyelvtől.

2003-ban a kormány elismerte a BSL-t hivatalos kisebbségi nyelvként. A BSL a BANZSL része, amely magában foglalja az ausztrál jelnyelvet (Auslan) és az új-zélandi jelnyelvet (NZSL). Mindegyik ugyanabból a jelnyelvi rendszerből származik, amelyet a 19. századi Nagy-Britanniában használtak.

Léteznek azonban nemzeti eltérések, ami azt jelenti, hogy egy ausztrál vagy új-zélandi siketnek nehézségei lehetnek a BSL-felhasználókkal való kommunikáció során, és fordítva.

Még az Egyesült Királyságon belül is a különböző régióknak megvannak a saját egyedi dialektusai és köznyelvei. Ez azt jelenti, hogy például egy dél-angliai siket más jelzéseket használhat, mint egy skóciai vagy északi személy.

Tehát, bár a BSL-t széles körben használják a mélyen siketek az Egyesült Királyságban, a nagyothallók, akik közül az Egyesült Királyságban 11 millióan élnek, különféle kommunikációs támogatási formákat használnak, például szájról leolvasókat, szöveges riportereknek és írógépeknek szóló beszédet.

A különböző régiókban használt különböző jelzések miatt a Sign Solutions helyi, személyes tolmácsokat biztosít a helyi siket BSL-felhasználók igényeinek megfelelően, így a táblák ismerősek.

Távoli BSL-videotolmácsokat is biztosítunk különféle regionális jelzésekkel kapcsolatos tapasztalatokkal, hogy azok a vállalkozások vagy szervezetek, amelyek termékeiket, szolgáltatásaikat, információikat vagy munkájukat a siket közösség számára hozzáférhetőbbé kívánják tenni, igény szerinti hozzáférést biztosíthassanak BSL-tolmácsokhoz, lehetővé téve az azonnali kommunikációt Siketek és hallók.

Mint fentebb említettük, ma körülbelül 300 jelnyelvet használnak világszerte, és ezek többsége jelentősen eltér egymástól.A BSL mellett számos jelnyelvet használnak az angol nyelvű országok, köztük az Egyesült Államok (ASL), Auslan és NZSL. Írországnak saját jelnyelve (ISL) is van, amely a francia jelnyelvből származik, de hasonlóságokat mutat a BSL-lel.Az egyik legszélesebb körben használt jelnyelv szerte a világon a kínai jelnyelv (CSL vagy ZGS), amelynek akár 20 millió felhasználója van.A brazil jelnyelvnek körülbelül hárommillió felhasználója van világszerte, míg az indo-pakisztáni jelnyelvnek körülbelül 1,8 millió felhasználója van Dél-Ázsiában.

Az Egyesült Királyságban a Sign Support English (SSE) és a Makaton nyelvet egyaránt használják a BSL mellett a siketek és nagyothallók további tanulási igényű emberek támogatására.

Melyik jelnyelvet értik általánosan?

Bár nincs egyetlen univerzális jelnyelv, vannak olyan jelek, amelyek nemzetközileg elismertek. A BSL-t azonban az Egyesült Királyság siket közösségének többsége használja.

A siket közösség mindig is akadályokkal szembesült a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés során. Tehát a szolgáltatóknak továbbra is többet kell tenniük annak érdekében, hogy alternatív személyes és távoli kapcsolattartási formákat kínáljanak, amelyek lehetővé teszik a siketeknek egyenlő hozzáférést.

Tapasztalt tolmács használata elengedhetetlen, aki megérti a BSL dialektusok és más jelnyelvi rendszerek közötti finom különbségeket. Segíthetnek lebontani az akadályokat azáltal, hogy lehetővé teszik szervezete számára, hogy jobban kommunikáljon a siket közönséggel.

A siketek és nagyothallók által használt egyéb kommunikációs formákat is figyelembe kell venni és fel kell ajánlani. Tegyük fel például, hogy egy siket Albánia

A siketek és nagyothallók által használt egyéb kommunikációs formákat is figyelembe kell venni és fel kell ajánlani. Tegyük fel például, hogy egy siket albán jelnyelv-használó egy angolul beszélő halló személlyel kívánt kommunikálni. Ebben a forgatókönyvben egy BSL Deaf relét és egy BSL tolmácsot használnánk az albán jelnyelvről a BSL nyelvre történő tolmácsoláshoz. Ezután egy BSL tolmács tolmácsolja a meghallgató személynek.

BSL tolmácsolási és fordítói szolgáltatásokat, valamint szakértői tanácsadást nyújtunk, hogy szervezete a lehető legjobban elérhető legyen, siket ügyfeleket vonzzon és kiszolgáljon, valamint egyenlő esélyeket biztosítson a siket állásra jelentkezők számára.

Minden szakképzett BSL tolmács, akivel dolgozunk, DBS-ellenőrzött és NRCPD-regisztrált, és magas színvonalú szolgáltatást tudnak nyújtani a siket emberek számára az Egyesült Királyságban.

Most népszerű

Hasonló hírek