23.6 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő
NyitólapÉletmódBálint nap? Valentine’s day?

Bálint nap? Valentine’s day?

A Bálint-naphoz sok szép, régi hagyomány és megfigyelés kötődik, amiket nem kellene elfelejtenünk és méltón meg lehetne ünnepelni ezt a tavaszváró napot.

A köztudatban már elhomályosult, de a Bálint-nap az ókorból eredő keresztény vallási ünnep, de talán még régebbről ered.

Szent Bálint a szerelmesek, jegyesek, ifjú házasok, továbbá a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje volt. A történet úgy tartja, hogy mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius római császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt, február 14-én, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Innen eredeztetik a Bálint-napi üzenetküldés szokását.

A szívecskés rózsaszín izék mára tarolnak a virágboltokban. A Valentine’s day üzlet lett, de azért maradt egy kis őszinteség is benne. Hívjuk talán ezt Bálint napnak

A Bálint nap a tél végének közeledtét is jelzi, így nem csoda, hogy a Bálint napi időjárásból következtettek, milyen lesz a termés abban az évben? Száraz, hideg idő esetén jó termést vártak. A gazdasszonyok ekkor ültették tojásokra a kotlóstyúkokat, míg a férfiak szerint az ekkor ültetett facsemete bizonyosan megered. Ezen a napon elkezdték metszeni a gyümölcsfákat és a szőlőt, párosítani az állatokat.

A népi megfigyelések szerint ilyenkor mindenhol megszólalnak a verebek, jelzik a tavasz közeledtét, valamint visszatérnek a vadgalambok.

Persze számos szerelmi praktika is kötődik ehhez a naphoz. Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Érdekes ez a kilences szám! Mindenhol felbukkan. Még Tesla szerint is ez az univerzum legfontosabb száma! De erről majd pár nap múlva beszélünk.

Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dől, abból az irányból jön majd a szerelmes.

Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. Naplemente után pedig nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

Most népszerű

Hasonló hírek