14.8 C
Budapest
2024. május. 1. szerda
NyitólapGondolkodóA 4 meggyilkolt amerikai elnök

A 4 meggyilkolt amerikai elnök

 

Az Amerikai Egyesült Államok történelmében négy elnököt gyilkoltak meg hivatali idejük alatt. Ezek a tragikus események örökre megváltoztatták az amerikai történelem menetét és emlékeztettek bennünket a politikai stabilitás és biztonság fontosságára.

Az első meggyilkolt elnök Abraham Lincoln volt. 1865. április 14-én egy előadást tekintett meg a washingtoni Ford Színházban, amikor John Wilkes Booth, egy konföderációs támogató belépett a elnöki helyiségbe és fejbe lőtte. Lincoln a következő napon elhunyt, ezáltal az első olyan amerikai elnök lett, akit hivatali idejük alatt meggyilkoltak.

A második meggyilkolt elnök James A. Garfield volt. 1881. július 2-án várakozott egy vonatra a washingtoni Baltimore és Potomac vasútállomáson, amikor Charles Guiteau, egy zavarodott ügyvéd és politikai támogató megközelítette őt és kétszer meglőtte a hátát. Garfield 79 nappal később az életét vesztette sérüléseitől okozott fertőzések miatt.

A harmadik meggyilkolt elnök William McKinley volt. 1901. szeptember 6-án részt vett a Pan-Amerikai Kiállításon Buffalóban, New Yorkban, amikor Leon Czolgosz, egy anarchista megközelítette és kétszer hasba lőtte. McKinley nyolc nappal később hunyt el sebfertőzések miatt.

Az utolsó meggyilkolt elnök John F. Kennedy volt. 1963. november 22-én Dallasban, Texas-ban autómenetben haladt downtown-on át, amikor Lee Harvey Oswald, egy volt tengerészgyalogos és kommunista szimpatizáns, három lövést adott le rá egy közeli épületből. Egy golyó találta fejbe, azonnal megölte.

Az elnökök meggyilkolása mély hatással volt az amerikai társadalomra. Országos gyászt váltott ki és növelte az elnökök jövőbeli védelmének biztonsági intézkedéseit. Ezen kívül felhívták a figyelmet a politikai szélsőségesség veszélyeire és az igazságszolgáltatás fontosságára.

Annak ellenére, hogy a tragikus és értelmetlen erőszakot elszenvedő elnökök, ezek az áldozatok nemcsak fájdalmas emlékeket hagytak maguk után, hanem nemzeti egységet is teremtettek. Az amerikaiak minden származású embere összegyűlt, hogy gyászoljon és megemlékezzen az elhunyt elnökökről. Ezek az események felidézték közös értékeinket és elkötelezettségünket a demokrácia védelme mellett.

Az amerikai történelem során négy olyan elnököt gyilkoltak meg, akik hivatali idejük alatt voltak a hatalmon. Ők Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley és John F. Kennedy voltak. Az ő meggyilkolásuk fájdalmas emlékeztetője a politikai stabilitás törékenységének és a demokráciánk védelmének fontosságának. Emlékezzünk megzők örökségü

 

Most népszerű

Hasonló hírek